A küzdősport és a CrossFit kapcsolata versenyzőként

Tudjuk, hogy a CF mint sportág összetett és komplex. Aki ezt a mozgásformát űzi, láthatja, hogy megfelelő programozással és ütemtervvel kiválóan fejlődik a fizikum. De mi van a fejjel? Miért is olyan fontos a mentális rész, és hogy kapcsolódik ez a küzdősportokhoz?

Azt gondolom, hogy aki ilyen múlttal érkezik a CrossFit világába meglehetősen nagy előnnyel indul.

A test-test elleni full kontakt küzdelem nem csak szimbolizálja, hanem teljes mértékben prezentálja az élet-halál szituációt. Más-e a kapcsolat ember-ember és ember-eszköz (rúd, kettlebell, dumbbell, gyűrű stb...) között? Példa: WOD szituáció. Fáradsz, de senki nem liheg a nyakadba ezért simán eldobod a rudat mikor még bírnád....senki nem tart folyamatos presszió alatt, nem akar lefojtani, ráülni a mellkasodra, lefeszíteni a karodat vagy a lábadat, ezért vársz még kicsit mielőtt újra felveszed a földről.

Brazil Jiu-Jitsu edzés és verseny szituációkon edződtem. Számtalanszor tapasztaltam, a fáradást, de nem akartam "meghalni". A fejemet akarták. Ültek a mellkasomon és a saját ruhámmal próbáltak megfojtani. Ilyenkor egy a teendő: életben maradni bármi áron. Az én olvasatomban teljesen analóg a kettő.

Nem dobom le a rudat, vagy ha mégis, azonnal felveszem újra. Nincs más opció.

Az én nyakamban minden WOD-nál liheg valaki ;)