Carpathian Games 2017 - Head Coach Szemmel

Carpathian Games 2017

… Avagy, ha Pozsony, akkor hosszú évindító elemzés a versenyeztetésről... :)

Április 7-8-án került megrendezésre, a Tesseract versenyzői számára immár negyedik éve hagyományosnak nevezhető pozsonyi CF verseny.

Ezúttal egy új szervező csapattal a háttérben, első ízben két naposra bővítve a megmérettetést.

Három egyéni versenyzőnk kvalifikálta magát, közülük a még csak 20 éves Szőke Marcika végül közös megegyezéssel visszalépett a versenyzéstől, de ne aggódjatok, fogunk még vele találkozni a nemzetközi színtéren. ;)

Így két fiunk, Török „Gorilla” Gábor és Varga Gergő vágott neki a 2 napot és 7 WODot felölelő versenynek.

A férfi mezőny idén 40 fős volt, az összetétel a szokásos: közép-európai crossfitterek, számos magyar , néhány nyugat-európai résztvevővel, s pár kiemelkedő versenyzővel (mint a Regionálisra kvalifikált Ludovit Czokoly).

Előzetesen a célokról pár szót: Aki ismer, az tudja, hogy egyre inkább negyed – fél éves sőt akár éves ciklusokban gondolkodom egy versenyző felkészítésében, így ez az alkalom tökéletes volt arra, hogy felmérjük hol is tartunk a tavalyi CET verseny óta (2016-ban Gergő a 37., Gábor a 8. lett a 44 fős mezőnyből).

Hogy miért is a 3-6-12 hónap … nos, nagyjából ennyi időre van szükség arra, hogy szignifikáns fejlődést érjünk el a kritikus kondicionális és mentális aspektusokban.

Hogy csak párat említsünk:

- technikai készségek fejlesztése, szintlépés a skillek terén

- Erőszint emelkedése, kiemelt figyelemmel a „Working MAX” súlyokra - tehát melyeket a versenyző stresszhelyzetben is rutinosan tud mozgatni

- Mentális stabilitás eggyel magasabb kategóriába kerülése (pl. tudatosság, WOD tervezés, higgadtság, stressztűrés stb.)

Nem is húznám sokáig ezt a témát, összegezve minden versenyzőnél fontos az előre megtervezett lépcsők betartása, és a tudatos, mérhető feedbackek jelenléte, hosszútávú szemlélettel.

Ennek megfelelően a célunk az volt, hogy elsődlegesen a WODokban, másodlagosan a helyezésben is láthatóan fejlődést mutassunk a tavaly ilyenkori szintünkhöz képest, mindkét fiunk esetén. Vissza a Carpahian Gameshez...

Szervezés és Lebonyolítás:

Nem lehetett okunk panaszra idén sem, az időrend pontos, csúszás nem volt, eszközök rendben, bíráskodás ok, a szokásos gyerekbetegségekkel küzdött, de ezt versenyzői szinten illik már rutinosan kezelni. ;)

A WODok közül kicsit a felsőtest tesztelését hiányoltam, illetve talán egy hosszabb állóképességi WOD is elfért volna, de mivel itt hajlamos vagyok hiperkritikus lenni, így ezeken túl elégedettek lehetünk a komplexitással és a feladatok „színességével”. Volt emelés, gimnasztika, sprint, cardio, közepes és magas szintű készségfelmérés is.

WODOK:

DAY 1

WOD 1: In 6’: Find Max on Snatch + Hang Snatch

2’Rest

WOD 2: AMRAP 2’ Handtsand Walk

(Szokásos súlyemelés max felmérés, majd terhelt állapotban magas szintű gimnasztikai skill. Sokszor láttuk már, működik.)

WOD 3: 21-15-9 of

Deadlift @120

Box jump 76cm

(Szintén ismerős, alsótest és csípő centrikus sprint WOD.)

WOD 4: For time:

50 wall ball @9

40 GHD situp

30 OHS @60

40 Lateral burpee

50 Pistol

(Ismét alsótestet célzó WOD, fáradtság mérésre mondjuk remek. Work capacity téren az OHS+Burpee volt igazán vízválasztó, illetve skill+mobilitás terén a pistol.)

DAY 2

WOD 5: 4 Rounds For time

24 cal. Assault Bike

Rope climb: 4-3-2-1

(Savasodás, cardio, kellemetlen WOD, némi odafigyelést azért igényelt, hogy megfelelően használd fel az energiádat végig.)

WOD 6: For time

50 Ring Dip

10 Squat Clean @100

(Darálós sprint, közepesen nehéz mind gimnasztika mind emelés téren. Ezt kifejezetten megköszöntük a szervezőknek. :) )

WOD 7: 4 Rounds For time

12 Hang Clean @75

10 STOH @75

8 Chest to Bar

6 Ring MU

(A legjobb 10 versenyző jutott tovább ide.

Klasszikus döntő WOD, emelés+gimnasztikai skill+munkakapacitás+egy extra limitáló tényező (fogáserő). Látványos, számunkra extrán izgalmasra sikerült.)

GERGŐ:

Kicsit döccenős kezdés után, konzisztens és egyre magabiztosabb munka. Volt több WOD, ahol maradt a tankban még, és ez így volt teljesen jól. Jó volt az energiabeosztás, a „pacing” végig.

Az ő esetében kiemelném az egyre erősebb „fejmunkát”, amely legfényesebben a második nap az 5. és 6. WODban mutatkozott meg. Itt mindkétszer egy higgadt, türelmes indulás (értsd: a WOD első felében a futam utolsó helyein) után fokozatosan kihasználva a tartalékokat hozta ki a legjobb eredményt magából.

Mindset…mindset is everything. :)

Eredmények:

WOD1: 95kg -13. WOD2: 60m -12. WOD3: 4:57 -18. WOD4: 13:09 -18. WOD5: 7:29 -14. WOD6: 4:03 -8. OVERALL: 94pts - 14.

GÁBOR: (beszámolóját ITT olvashatjátok)

Ha már a Mindsetnél tartunk…Fighter/BJJ Mindset has arrived! :)

„Gorilla” úr esetén az elmúlt év a képességek fejlesztése mellett nagy százalékban ment az akaraterő, a mentális erőfejlesztés irányába is. Ebben segítségünkre volt a több hullámvölgy, sok tapasztalat, amelyekből sikerült mindig levonni a tanulságokat és egyre céltudatosabban továbbmenni.

Ennek az évnek a munkája ért be itt egy kicsit.

Amit az összefoglaló elején is említettem, hosszú idő kell ahhoz, hogy mind erőben, mind készségekben, mind munkakapacitásban, mind fejben tudjunk fejlődni, de maguk a képességek csak az alapot adják meg, az eredményt erre építve az okos, taktikus megközelítés fogja megadni.

TGG testvérnél elég jól tudtuk belőni, hogy melyik feladatban hol fog, illetve hol kell végeznie, a döntő kisebb izgalmaitól eltekintve sikerült mindenhol eredményes taktikát és teljesítményt hozni, persze az is látszik ismét, hol vannak még hiányosságok, ahol lehet még hozni a következőkben.

Na jó, azért egy mondatban hadd emlékezzek meg a 6. WODról, ott azért eléggé adott alapot a Tesseract kórusnak a hangoskodásra. ;)

Eredmények:

WOD1: 105kg -4. WOD2: 72m-5. WOD3: 4:00 -7. WOD4: 10:54 -10. WOD5: 6:54 -8. WOD6: 2:15 -1! WOD7: 14:41 -4. OVERALL: 39pts - 3.

Részemről 100%-ig elégedett vagyok a tanítványaimmal…sőt!

Éppen azért mondhatom ezt, mert nem voltak mindenben 100%-osak, voltak hibák, voltak nehezebb pontok, de épp ezeken keresztül tudták a lehető legjobb teljesítményüket mutatni.

Visszatérve a kezdő gondolatra: eltelt egy év, és számomra remekül vizsgáztak a fiaim, mindketten magukhoz képest tudtak egy kisebb kategóriával feljebb lépni (mezőny második feléből az elsőbe, ill. döntőből a dobogóra).

Persze mindannyian tudjuk, hogy ez csak egy kis lépcső, és eszünk ágában sincs túlgondolni, de azt tökéletesen mutatja, hogy mit tudunk egy év közös munkával elérni.

Pár nap pihenő, aztán ReLoad és nekiállunk, hogy megnézzük, mit tudunk újabb egy év alatt hozzátenni.

És amit még véletlenül sem hagynék ki a beszámolóból:

1.) Hatalmas köszönet a teljes TESSERACT FAMILYNEK, mindenkinek, aki kilátogatott szurkolni a helyszínre, és akik otthonról küldték az Unlimited Powert, ismét megmutatkozott, hogy valóban egy olyan erős Család vagyunk, amelyet még Vin Diesel is megirigyelhetne. :D

(Biggest Support: Molnár Reni as usual.)

2.) Gratulálunk minden Magyar indulónak a munkájához, külön elismerés az egyéniben ezüstérmes Szakolczai Fédrának, és a csapatban ezüstérmes BBros csapatnak (Hajdu Dóri és Fekete Kristóf).

Valamint minél alaposabb felépülést és minél erősebb visszatérést kívánunk Böjte Barninak a teljes Tesseract Team nevében!!!

----------------------------------------------------------------------

Folytatása következik még idén. ;)

May The Unlimited Power Be With Us All!

HCKKG