CrossFit Tessaract és az Élsport

Heti 10 edzésük mellé a 11. CrossFit lesz. Úgyhogy, január közepétől válogatott kajakosok járnak Török Gábihoz, a téli alapozó időszakot szinesitve, egészen a tavaszi melegvizes edzőtáborukig. Bár a kondival nincs baj, ez egészen más terhelés lesz a Fémalk-Bomba-AVSE versenyzőinek.

De miben is adhat pluszt a számukra a CrossFit?

„Talán a legfontosabb, hogy új ingereket.” kezdi a felsorolást Török Gabi. De nézzük az elejéről.

Nagyon fontos, hogy egy teljesen új szemléletben végzik a bemelegítést. Bár ismerik az állatjárásokat, de ekkora tér sosem áll rendelkezésre, hogy ezeket hosszan tudják csinálni. Ezenfelül, a Mobilizálás, az izületi mozgékonyság az melyben minden sportoló sokat tud fejlődni. A kajakosok főleg a téli szezonban elég sok mozgásmintát végeznek (úszás, futás, spinning, kondi), de összességében az izmaik nagyon be vannak rendezkedve a sportág specifikus mozgásra, húzás-tolás. Ezen egy kicsit oldva szélesíthetjük a mozgásgráciájukat, ami csak is a javukra válik.

Miután megvolt a bemelegítés a technika csiszolásával az edzés biztonságának és hatékonyságának alapjait teremtjük meg. Mindezek után jöhet a pörgés és a hajtás. A két sportág nagyon hasonlít egymásra kőkemény erőállóképességi munka zajlik. Fejleszti a centrális állóképességet és perifériás gyorsaságot. Magas laktátszint mellett, kitartóan és hosszan kell dolgozni.

De talán, legnagyobb előnye a CrossFit-nek, hogy tetőtől talpig, minden egyes porcikát át tud mozgatni. Az utolsó energiamorzsákat is aktivizálni kell, ahhoz, hogy egy igazán kemény WOD-ot be tudjanak fejezni. És ez az-az új inger, amire szükségük van. Hosszú évek során megszokott edzésmintázatokhoz a szervezet előbb, vagy utóbb, de hozzászokik. Ahhoz, hogy tovább lehessen lépni, újra a komfortzónán kívülre, új ingerek, új módszerek kellenek. CrossFit Tessaract-ban ezt mind megtalálták már az első edzésen.

És, hogy mi volt az edzésük:

1.) SDL x10 + L-sit x 5 (10 sec hold) x10 R

2.) Párban: EMOM 20' 40 work-20 rest

A: Burpee box jump

B: C2row for meters

3.) For time

30 GTOH, 30 T2B, 30 Plate press, 30 Pull Up