Gumiszalagok használata


Gumiszalagok alkalmazása gyakorlatprogressziókhoz

Mint minden eszköznek, a gumiszalagnak is megvannak azon tulajdonságai, amelyek korlátokat szabnak használatukban, mégis széleskörűen felhasználható gyakorlatok könnyítéséhez vagy éppen nehezítéséhez, függetlenül attól, hogy függő- vagy támaszpozícióban végzett gymnasztikai gyakorlatról beszélünk.

Vegyük szemügyre először a hátrányokat:

Az anyag tulajdonsága miatt megnyúláskor egyre nagyobb ellenállást fejt ki, majd ismét egyre kisebbet, ahogy visszatér a szalag eredeti hosszához. Emiatt a gumiszalaggal való edzés az úgynevezett “változó ellenállás” kategóriába sorolható. Ennek amiatt van jelentősége, mert a szalagokat egy standard hosszra gyártják, így különböző magasságú és végtaghosszokkal rendelkező egyéneknél ugyanaz a szalag eltérő ellenállást fejt ki a legnagyobb megnyúlásakor.

Megemlítendő továbbá, hogy szintén a fenti tulajdonsága okán némely gyakorlatnál a mozgástartomány azon részén segít legtöbbet, ahol az csontok-ízületek helyzete miatt az izmok mechanikailag előnyös pozícióban tudnak erőt kifejteni és ezzel forgatónyomatékot generálni az ízületben. Leggyakrabban a mozdulat megindítása nem okoz problémát, tehát nem is igényelne komolyabb segítséget, ám ott a legnagyobb a gumiszalag által nyújtott segítség. A mozgástartomány közepe tájékán (ahol a mechanikailag előnytelenebb pozíció miatt holtponton halad át a mozdulat) a gumiszalag által kifejtett ellenallás már jelentős mértékben csökkent. Végül a mozdulat befejezésekor (ami ismét előnyősebb mechanikailag, ám ahol egyszersmind közelítünk az izmok teljes összehúzódásához ahol azok kisebb erő kifejtésére képesek) fejti ki a gumiszalag a legkevesebb ellenallást, a legkevesebb segítséget nyújtva.

Ezek a szalagok legtöbbször kifejezetten drágák, megfelelő progressziós lépések kialakításához pedig nem árt, ha több különböző ellenállású van a birtokunkban.

Az előnyök:

Szinte minden létező gyakorlat esetében használható, alkalmazásának jóformán csak az edző vagy atléta képzelete szab határt. Lehet könnyíteni vagy nehezíteni a gyakorlatokat annak megfelelően, hogy a beállítással a gumiszalag ellenállása hozzáadódik a gravitáció ellenállásához (illetve az izmok erőkifejtésének irányával ellentétesen húz) vagy pedig épp a gravitációval ellentétes irányban (az izmok erőkifejtésének irányával megegyezően) nekünk “dolgozik”.

A gyakorlatok nagy részénél a gumiszalagot egy külső tárgyhoz vagy a gyakorlatot végző testéhez szükséges rögzíteni, így használható akár szabadban vagy bármilyen eszköz igénybevétele nélkül is, például utazásnál szállodai szobában vagy otthon, ha nem jutunk el edzőterembe.

Megfelelő körültekintéssel (akár egy erőmérő eszközzel) szinte fokozatmentesen állítható a kívánt ellenállás, változtatva a gumiszalag megnyúlásának hosszát valamint variálva a különböző erősségű szalagokat.

A változó ellenállás kihasználásával alkalmazhatjuk a gumiszalagokkal való edzést dinamikus erőkifejtési képessségünk fejlesztéséhez.

A gumiszalagok nem csupán a gymnasztikai gyakorlatok testsúlyunkból eredő ellenállásának változtatására alkalmasak. Használhatjuk őket ellenállásként különbőző izomcsoportok izolált edzéséhez, aktiválásához, valamint rehab és prehab gyakorlatokhoz.

A szerzőről: Horváth László “Rozsomák”

FMS 1 instruktor, személyi edző

Erőemelő versenyző, a CrossFit Tesseract edzői csapatának tagja a terem megalakulása óta.